El dimecres 4 de desembre vam celebrar la sessió “Com ha de ser la cadena de valor del TurismESS?” a la Biblioteca El Clot – Josep Benet. Aquesta activitat, que va ser organitzada amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i en col·laboració amb Calidoscoop, va tenir per objectiu estudiar de manera crítica la cadena de valor del sector turístic de Barcelona per identificar de manera col·lectiva oportunitats de millora per promoure la intersecció amb l’Economia Social i Solidària.
Sessió teòrica
La trobada va inciar amb una sessió teòrica liderada per Jordi Framis (Calidoscoop), qui va definir el concepte “cadena de valor” i va presentar diversos casos de referència.
Una cadena de valor és una seqüència d’activitats comercials relacionades entre sí que normalemnt comença amb el subministrament de matèries primeres, continua amb la producció primària, segueix amb la transformació i la comercialització i finalitza amb la venda final a les consumidores o usuàries.
Partint d’aquesta definició tradicional, va explicar com les cadenes de valor han evolucionat al llarg del temps fins arribar al punt en què les noves tecnologies, la innovació, la creativitat i l’apoderament de les usuàries han permès desenvolupar cadenes no-lineals que ometen punts intermedis. Per exemple: comprar directament les peces necessàries per reparar la nostra bicicleta, o instal·lar panells solars fotovoltaics per captar la nostra pròpia energia. Així doncs, avui en dia, les consumidores finals autoprodueixen, autofabriquen i autodistribueixen els productes i/o serveis que volen adquirir.
D’altra banda, també es va posar de relleu com al final de la cadena de valor, que tradicionalment finalitzava amb la venda a les usuàries, han aparegut nous processos que permeten compartir i/o intercanviar els productes amb altres usuàries o fins i tot, retornar els productes a baules anteriors. En aquest punt, entren en joc dinàmiques com la reducció, la reparació, la reutilització, el reciclatge o la renaturalització que formen part de l’anomenada economia circular.
Després d’aquesta introducció, la docent Inmaculada Díaz (Grup de Recerca en Turisme i Dinàmiques Socioterritorials TUDISTAR) va exposar com funciona la cadena de valor del turisme convencional i va presentar els agents que acostumen a estar-hi implicats. A grans trets, s’identifiquen les següents fases: pre compra, compra, transport, consum i post consum.
Aquesta cadena de valor té una perspectiva basada en la competitivitat i per tant, caldria repensar-la des dels valors de l’ESS per avançar cap a un turisme post-capitalista.
En aquest context, es van presentar noves cadenes de valor en turisme i es va puntualitzar quelcom fonamental en el marc del Turisme i l’ESS: pensar en el territori com un actor clau i central de la cadena de valor.
Sessió pràctica
Una vegada finalitzada la primera part, els equips d’Aethnic i Calidoscoop van organitzar una dinàmica participativa amb les assistents per cocrear, de manera conjunta, la cadena de valor de l’Ecosistema TurismESS.
En primer lloc, es va generar un espai de debat i reflexió entorn dels reptes que dita tasca suposava i es va animar a les participants a proposar accions clau per abordar-los. Algunes de les aportacions van ser: “cal fer un pas previ i identificar els actors implicats en l’Ecosistema”, “hem d’identificar quin és el valor que aporta cada actor”, “hem de definir qui és l’usuari objectiu”, “cal trobar un espai per intercooperar”, “cal trobar eines per promoure el suport mutu” i “hem d’identificar línies comunes en un Ecosistema tan divers”.
Amb aquestes reflexions, es va decidir treballar de manera conjunta per identificar els actors del TurismESS, existents (i desitjats), en les baules: pre compra, compra, transport i arribada, consum i post consum.
Com a resultat, es va obtenir un mapa d’actors (veure fotos) i també es va consensuar l’ordre d’importància de cada baula per tal de prioritzar-les en futures sessions. En resum, es va determinar que caldria abordar i treballar les baules en el següent ordre: 1) “Consum”; 2) “Compra”; 3) “Transport i Arribada” i que les àrees “Pre Compra” i “Post Consum” haurien de ser transversals.
Finalment, també es va destacar que els agents que formen part del TurismESS han de poder conèixer-se, entendre’s i treballar de manera coordinada per generar valor de manera integral, i que la competència no s’ha de produir dins de la pròpia cadena sinó entre d’altres.