En el marc d’un ambient de satisfacció pels bons resultats obtinguts, el 26 de noviembre de 2021 s’ha celebrat a Gàmbia l’acte de graduació de les participants al projecte “No Woman Left Behind”.
A tal efecte, l’ITTOG, va organitzar una autèntica cerimònia de gal.la, amb la participació del conjunt de les estudiants, el professorat, personal de tutoria i mentoria i autoritats locals i nacionals.
Durant l’acte es varen lliurar a les estudiants els diplomes que certifiquen haver cursat els tres mòduls del Curs de capacitació i formació que l’ITTOG ha impartit aquest 2021 entre un grup de dones gambianes provinents d’una situació d’extrema vulnerabilitat.
Els mòduls han estat: capacitació per a l’elaboració i comercialització de productes de gastronomia local, introducció a la gestió de negocis de turisme responsable i sostenible i apoderament en matèria de drets humans ide gènere. Ara, amb el diploma ja a les mans, les participants al projecte estan rebent sessions de mentoria personalitzada per facilitar el seu accés al mercat de treball.
Cerimònia de graduació amb personalitats gambianes i internacionals
La cerimònia de graduació número es va celebrar a la seva ubicació al recinte de l’Institut d’Assegurances d’Àfrica Occidental (WAII). Va comptar amb les 28 dones que formen part del projecte “No Woman Left Behind” (NWLB). L’Institut ha graduat enguany un total 188 estudiants en diferents àmbits d’estudi, el 90% dones.
En la seva intervenció, el director de l’Escola, Sheikh Tejan Nyang, va esmentar el fet que el projecte NWLB és el primer d’aquest tipus a Gàmbia que ha vinculat el desenvolupament d’habilitats amb la formació de dones en situació d’exclusió social com a professionals responsables i sostenibles per a empreses turístiques a Gàmbia, alhora que promouen l’exercici dels seus drets humans i de gènere.
Va destacar que el projecte NWLB promou la justícia econòmica, ambiental i de gènere. La justícia econòmica mitjançant la formació en habilitats de restauració per tal que afavoreixi la inserció laboral d’aquestes dones. Justícia de gènere donant-los poder per conèixer els seus drets i tenir més confiança en elles mateixes. Justícia ambiental mitjançant la promoció de petites empreses de turisme sostenible i responsable que dirigiran o gestionaran després de la seva formació. El projecte pretén fomentar un turisme que utilitza serveis i infraestructures locals respectuosos amb la natura i la cultura autòctona, enfront del turisme de masses.
El president de la Junta d’ITTOG i director local del NWLB, Dr. Adama Bah, va destacar la necessitat que ITTOG assumeixi la responsabilitat d’educar en un turisme que busqui una distribució generalitzada i justa dels beneficis econòmics i socials, inclosa la millora local. prosperitat, qualitat de vida i equitat social. “Un model de turisme –va dir- que hauria de ser una experiència positiva i beneficiosa tant per als viatgers com per als amfitrions per tal d’actuar com a força de comprensió i respecte mutus”.
En definitiva, un turisme que garanteixi una gestió responsable dels recursos, que abordi els impactes negatius i respecti les capacitats ambientals i culturals: “això és el que està experimentant el projecte NWLB amb el projecte NWLB”, va concloure.
La ponent convidada, Fatou Jagne Senghore, cap de l’oficina regional d’Àfrica Occidental de ARTICLE 19 amb seu a Dakar, i amb més de 20 anys d’experiència treballant en Drets Humans a l’Àfrica amb la societat civil i els governs, va felicitar les graduades i va animar a ITTOG a continuar amb la bona feina que està fent.
Va demanar a les graduades que aprofitin seriosament l’oportunitat que se’ls obre i s’assegurin de fer un bon ús de les lliçons hahn après en el projecte. També va fer una crida al públic general present perquè doni suport a les dones en la seva recerca d’una societat igualitària basada en el respecte i l’associació per al desenvolupament de Gàmbia.
L’acte també va servir per a l’entrega de certificats a personalitats reconegudes per la seva contribució al desenvolupament del sector turístic. L’ITTOG ha reconegut divuit personalitats al llarg dels anys per la seva contribució al desenvolupament del sector turístic a Gàmbia. L’acte de lliurament del premi és un acte anual que pretén reconèixer sis persones del sector cada any.
La cerimònia va comptar amb la presència de pares, orientació, patrocinadors i dignataris. Entre ells, el representant del Ministeri de la Dona, Infància i Benestar Social, Kajali Sonko, el representant del Ministeri d’Hisenda i Assumptes Econòmics, Sr. Touray, l’Ambaixador General de Gàmbia a Hongria, Sr. Gulyas, el Director de l’Institut d’Assegurances de l’Àfrica Occidental, Fredrick Boye John , així com de Samba Batch Faye, President del Consell de Turisme de Gàmbia i de Reymond Mouser, Director del País Centre de Comerç Internacional/Projecte d’apoderament de la joventut, entre altres dignataris.
El projecte NWLB està implementat per ITTOG amb l’Associació Ethnic de Catalunya, en col·laboració amb la Gender Platform. El projecte està co-finançat per l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament.
Les alumnes s’han format en Arts Culinàries (Cuina, Pastisseria i Elaboració d’Aliments), Seguretat alimentària, Drets Humans i Turisme Responsable/Sostenible en el marc d’un programa de capacitació que ha durat tot el 2021.