Més de 80 participants entre acadèmics, experts, consultors, activistes, líders associatius i veïnals, així com emprenedors i representants de l’Administració pública s’han donat cita el 6 d’octubre de 2021 a la Biblioteca de Poblenou convocats per l’Associació Ethnic (Aethnic) per debatre l’estat actual i les alternatives al model actual del turisme a Barcelona.
La Jornada ha estat la culminació del Projecte Xarxa de Turisme Sostenible-Poblenou Turisme responsable (PTR) que l’Associació Ethnic ha desenvolupat en el darrer any.
El Regidor de Turisme i Indústries Culturals, Xavier Marcè va esmentar en la Cloenda de la Jornada la importància de recuperar el turisme a la ciutat sota les pautes que marquen els ODS de Nacions Unides a l’Agenda 2030.
El Conseller de Turisme de Sant Martí, Javier Mesía, junt amb el directors dels projectes d’Aethnic, Jordi Tolrà i el president de l’associació, Jesús Martín, van obrir la Jornada amb una invitació a capgirar el model turístic actual, aprofitant l’oportunitat que dóna l’aturada provocada per la covid.
Els tècnics responsables de turisme a l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Suñol, i de la Diputació de Barcelona, Xavier Font, van oferir dades actualitzades sobre la realitat del turisme a la ciutat i a la demarcació, posat èmfasi en els reptes de la recuperació.
Martí Sarrate, president de l’Associació Catalana d’Agències de Viatge Especialitzades (ACAVE), va reivindicar la qualitat i el rol social i el valor de les agències i els professionals del turisme en la provisió de serveis. Felisa Palacio, de Viatges Tarannà, va reivindicar la cadena humana de valor en la programació turística, explicant com la seva empresa treballa des de fa trenta anys amb valors basats en la sostenibilitat i la responsabilitat social.
Tot seguit, va tenir lloc la presentació de resultats del projecte Poblenou Turisme Responsable, que durant un any ha treballat amb el teixit cultural, associatiu i artesanal de poblenou en la cerca i identificació d’activitats d’interès per als visitants.
Per mitjà d’un treball colze a colze s’han co-generat, a partir d’aquestes activitats, noves experiències per posar a l’abast dels visitants de la ciutat, i la pròpia ciutadania, alternatives sostenibles i responsables de lleure en el turisme local. Tres d’aquestes experiències van preentar-se durant la Jornada: La Cervesera de Poblenou, les rutes del FotoClub i la visita a les instal.lacions de la Sala Beckett.
En el decurs de la jornada s’ha presentat també el resultat del projecte TurismESS, desenvolupat en el marc de l’economia social i solidària de la ciutat. Una taula rodona amb representants del sector va analitzar les perspectives i reptes presents. Hi van intervenir Ernest Cañada (Alba Sud), Laura Hernandez (Cooperativa Calidoscopi), i Xavier Rubio (del Comissionat d’Economia Social i Solidària)
Aethnic va reunir també al voltant d’una taula a representants veïnals i de l’economia productiva del barri per debatre els problemes i les solucions generades pe turisme. Van intervenir-hi Pere Nieto, de l’AAVV Poblenou, Santiago Hernández, President del Barcelona Forum District i Enric Urreta, president de l’associació 22@
L’encontre també ha permès conèixer projectes innovadors com ara Bromptolona, Caram, Caram, Identify i Barris que Molen que s’han posat en marxa coincidint amb la pandèmia per transformar envers la sostenibilitat i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Montse Guàrdia, membre de l’Observatori d’Ètica en IA de Catalunya, va moderar una taula per donar-les a conèixer.
La Jornada ha tingut lloc a la Sala d’Actes de la Biblioteca de Poblenou-Manuel Arranz, situada dins l’històric equipament de Can Saladrigas, i ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona per mitjà dels programes Impulsem el Que Fas i Enfortim el Que Fas. .
Debats, taules rodones, anàlisi i propostes
Els ponents han donat resposta a qüestions com ara com cal que el sector s’adapti al Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat i en el marc dels ODS de l’Agenda 2030 de Nacions Unides, per tal que deixi de tenir un impacte ecològic negatiu i perquè passi a beneficiar activament els barris, revertint la situació actual.
La Jornada ha aplegat tots els qui estan interessats en el món del turisme: els qui hi estan treballant (empreses, agents de viatge, escoles de turisme…) els que l’estudien com a activitat econòmica i social, les Administracions públiques, i les entitats i moviments veïnals que han fet propostes per transformar el model actualment vigent de turisme a Barcelona.
També ha reunit iniciatives de caràcter innovador que, com les que promou Aethnic, s’estan desplegant a barcelona per transformar el model turístic en una eina en favor de les persones i dels barris.
En el marc de la Jornada s’ha llençat públicament la Xarxa de Turisme Sostenible (XTS) de Barcelona, que treballarà per seguir desplegant els ODS en el marc del turisme.