NOTICIES

Presentació a Catalunya dels resultats del projecte “No Woman Left Behind” d’apoderament de gènere i inserció sòcioprofessional de dones vulnerables

Una delegació de l’Institut of Travel and Tourism of Gambia (ITTOG) i de la Gender Platform de Gàmbia, sòcies locals d’Aethnic en el projecte “No Woman Left Behind” ha visitat aquest novembre Catalunya amb l’objectiu de presentar els resultats del projecte de cooperació que des de gener de 2021 es du a terme al país africà.

El president de l’ITTOG, Dr. Adama Bah, la presidenta de la Gender Platform, Tabu Sarr, i l’estudiant Fatou Haydara, participant al projecte de capacitació, acompanyats pel, director del projecte, Jordi Tolrà, i el president d’Aethnic i co-director del projecte, Jesús Martín, han mantingut encontres amb l’Agència Catalana de Cooperació (ACCD) de la Generalitat, organisme que co-financia el projecte i amb el Fons Català de Cooperació, coordinadora dels ajuntaments solidaris de Catalunya.

El 10 de novembre, a la Generalitat, la Directora de l’ACCD, Carme Gual, acompanyada pel tècnic de l’Àrea, Gerard Graells, es va mostrar especialment interessada en la situació de les dones gambianes, els factors que dificulten el seu apoderament com a persones i com a dones i pels resultats del projecte dut a terme enguany al territori, que ha permès la participació activa de fins a 30 dones gambianes vulnerabilidades. Tabu Sarr va explicar el programa de sessions i activitats que la seva plataforma ha realitzat amb les participants en el projecte, posant l’accent en tot allò que les ha de permetre gaudir dels seus drets i una vida independent. L’estudiant Fatou Hydara va parlar en primera persona dels efectes que provoca el tràfic humà, del qual ella n’ha estat víctima, i les dificultats pèr reprendre una vida normal després del trauma provocat per que aquesta situació. Va mostrar la seva satisfacció i agraÏment pels aprenentatges realitzats en el marc del projecte “No Woman Left Behind” i el seu desig d’esdevenir una professional independent en el sector de l’hosteleria, amb el seu propi projecte de restaurant. El President de l’ITTOG i lider local del projecte, Dr. Adama Bah, amb una llarga experiència en el lideratge de programes formatius i de capacitació per a persones vulnerables a Gàmbia, i pioner en el foment del turisme responsable i sostenible a Àfrica, va detallar les fases del programa realitat per la seva institució, que consta de formació teòrica i pràctica, sessions sobre turisme sostenible, classes de cuina i activitats de promoció exterior.

El mateix dia 10, al Fons Català de Cooperació, plataforma que aplega els ajuntaments solidaris de Catalunya, la delegació va ser rebuda per Joan Ribas, cap de l’Àrea de Cooperació amb Àfrica. En el diàleg mantingut, es van explorar les possibilitats de cooperació entre el Fons, Aethnic i el projecte No Woman Left Behind de cara a 2022 i anys successius.

En el marc de la Conferència internacional celebrada l’endemà, 11 de novembre, La delegació gambiana va mantenir també contactes amb Montse Santolino, directora de La Fede, coordinadora de les ONGs catalanes, i amb els docents i investigadors de l’Escola de Turisme CETT-Campus UB, i la UAB que van participar en l’encontre, així com amb responsables d’empreses catalans de turisme.

La visita s’enmarca en les activitats d’educació al desenvolupamet (EDP) que el projecte NWLB contempla, i que tenen per objectiu copsar l’atenció de la societat catalana sobre la necessitat i la importància d’aprofitar l’aturada del turisme a Àfrica (segona font d’ingressos a Gàmbia abans de la covid) per transformar-lo sota els principis de TRS (turisme responsable i sostenible) internacionalment acordats i pels ODS de l’Agenda 2030 de Nacions Unides.