NOTICIES

Presentació de la diagnosi “TurismESS” i Co LAB d’idees

El passat divendres 14 de juny vam celebrar la Jornada “Turisme i Economia Social” amb l’objectiu de promoure el debat i la reflexió sobre l’estat actual de l’ESS en Turisme, i generar un espai de co treball transversal amb els diferents actors del teixit del territori per contribuir a l’enfortiment i l’articulació de l’ecosistema TurismESS.

L’esdeveniment va desenvolupar-se a la Biblioteca Gabriel García Márquez i va comptar amb la participació d’una trentena de persones, entre les quals hi havia representants de l’Administració Pública, d’ajuntaments, d’entitats de l’Economia Social, d’ateneus cooperatius, d’establiments d’allotjament turístic i d’altres serveis vinculats al sector, com ara guies oficials de turisme. 

L’acte va iniciar a les 10h, amb una breu presentació per part de l’equip d’Aethnic i tot seguit, va prendre el torn de paraula la Sra. Roser Hernández, Subdirectora General d’Economia Social i les Cooperatives de la Generalitat de Catalunya. Durant la seva intervenció, la Sra. Hernández va posar de relleu la necessitat de promoure i enfortir les pràctiques de l’ESS en el marc de l’activitat turística per tal d’avançar cap a un model més just i responsable. Així mateix, va contextualitzar la situació actual en relació a la Llei de l’ESS a Catalunya, la qual es troba en procés d’aprovació. 

L’objectiu és establir el marc jurídic comú de l’Economia Social i Solidària a Catalunya, amb la voluntat que creixi de forma progressiva i permeti la transformació del model econòmic català d’acord amb criteris de pluralitat i democràcia, i centrada en les persones.

A continuació, van pujar a l’escenari la Sra. Carla Izcara i el Sr. Raül Valls, tècnics en investigació a Alba Sud, els quals van presentar els resultats de la Diagnosi “TURISMESS: Economia Social i Solidària i turisme a Catalunya”, ja disponible per descarregar a través de la seva pàgina web, desenvolupada en el decurs del 2024 amb la col·laboració d’Aethnic, Calidoscoop i Mescladís. 

Aquest informe presenta un recull de propostes derivades de les aportacions de les 25 persones entrevistades en el decurs de la prospecció, així com també de les dues sessions de treball desenvolupades entre abril i maig del 2024, on hi van participar entre 15 i 32 persones vinculades als àmbits del turisme i l’ESS. 

Després de la seva intervenció, les persones assistents van poder gaudir d’una petita pausa-cafè desenvolupada a la zona exterior de la biblioteca.

A les 11:30h, va iniciar la segona part de la Jornada, el Co-Lab d’idees per definir el Pla de Treball de l’Ecosistema TurismESS. La sessió va ser dinamitzada per la Sra. Montse Lamata, consultora i facilitadora de processos d’anàlisi organitzacional i generació d’estratègia col·lectiva.

En aquest cas, els i les participants van repartir-se en 4 grups amb l’objectiu d’abordar els següents reptes

 

  1. Construim el relat de l’ecosistema. 
  2. El model de governança de l’ecosistema. 
  3. El valor afegit de l’ecosistema. 
  4. El pla de l’ecosistema: per on comencem?

 

Durant 45 minuts, cada grup va treballar internament per donar resposta a les qüestions plantejades. Transcorreguda l’estona, un/a representant de cada equip va presentar les propostes a la resta de participants amb l’objectiu de generar sinèrgies i detectar noves oportunitats. 

Finalment, la Jornada va culminar a les 13:30h amb una breu intervenció per part de l’equip d’Aethnic per tal d’agrair l’assitència a totes les persones i encoratjar-les a seguir participant de la co creació de l’ecosistema TurismESS. 

Accedeix als materials audiovisuals de l’esdeveniment mitjançant aquest enllaç. Ben aviat tindrem disponible l’informe amb els resultats del Co Lab d’Idees.