AETHNIC

TURISME SOSTENIBLE

La nostra proposta

Un Turisme Responsable i Sostenible.
Quan viatgem, deixem una empremta. Aquesta empremta pot ser positiva, afavorint les comunitats locals, o negativa, malmetent els espais naturals, les cultures tradicionals i les condicions de vida de la gent local.

Des de 2006, treballem per canviar el model turístic convencional i per transformar els impactes negatius del turisme en externalitats positives per a les destinacions i les seves comunitats. A Aethnic, promovem el Turisme Responsable i Sostenible (TRS), un model que respecta el medi ambient, fomenta el desenvolupament sostenible i aposta per la justícia global.

Xarxa de Turisme Responsable i Sostenible (TRS)
A Catalunya, impulsem la Xarxa de Turisme Responsable i Sostenible (TRS), un espai de col·laboració i intercanvi entre l’administració pública, les entitats socials, les empreses turístiques, els acadèmics i els estudiosos del turisme. Aquesta xarxa té com a objectiu fomentar el debat i la implementació d’iniciatives que alineïn el turisme amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU.

Transformant el Turisme per a un Futur Millor
“Junts podem transformar el turisme per millorar el nostre ecosistema i la nostra qualitat de vida. Per aconseguir-ho, és essencial canviar el model actual, orientant-lo cap als ODS i promovent els principis del Turisme Responsable i Sostenible.”

Aquests compromisos són el nucli de les nostres accions i guien tots els projectes que liderem a Aethnic.

Turisme Responsable i Sostenible (TRS):
La Clau per a un Futur Sostenible en el Turisme

Des de la seva creació, Aethnic ha apostat per transformar el turisme en una activitat socioeconòmica capaç de generar beneficis sostenibles a petita i gran escala. Coneixedors dels impactes positius del turisme, treballem per potenciar-los, estendre’ls i garantir la seva sostenibilitat a llarg termini.

Segons l’Organització Mundial del Turisme (OMT), el turisme sostenible és aquell que té en compte les repercussions econòmiques, socials i mediambientals actuals i futures per satisfer les necessitats dels visitants, la indústria, l’entorn i les comunitats locals (UNWTO, 2005). L’objectiu fonamental del turisme sostenible és garantir la rendibilitat econòmica mentre es protegeixen els recursos naturals i es respecta la població local (Pérez de las Heras, 2004).

Per la seva transversalitat i impacte ambiental, el turisme està al centre del debat sobre la sostenibilitat. És un sector que pot generar tant externalitats negatives com una contribució positiva per a la sostenibilitat global.

Per tot això, Aethnic treballa per impulsar un model turístic responsable i sostenible que generi benestar, prosperitat, equitat i justícia social, amb un enfocament en el desenvolupament sostenible i en el respecte a les comunitats locals i el medi ambient.

El Concepte de "Sostenibilitat" en el Turisme

Lluny de ser un concepte recent, la sostenibilitat té una llarga trajectòria. Durant els anys setanta, diversos estudiosos van advertir sobre l’excessiva pressió del consumisme i el creixement econòmic sobre el planeta. Alguns apuntaven als riscos d’un desequilibri ecològic i les possibles conseqüències desastroses derivades d’aquest model de creixement.

Durant els anys setanta del segle XX, economistes i humanistes es van reunir per debatre sobre els límits del creixement econòmic i van publicar el llibre The Limits to Growth (1972), el qual qüestionava un sistema econòmic basat en el creixement il·limitat i proposava un model socioeconòmic equilibrat i sostenible.

Què aporta el TRS? (alguns exemples)

Els Impactes Negatius del Turisme i la Necessitat d'una Gestió Sostenible

Quan el turisme no es planifica i gestiona de manera sostenible, pot generar externalitats negatives molt perjudicials per al medi ambient, l’economia local i la cohesió social, tant a curt com a llarg termini.

El turisme sostenible es fonamenta en tres grans eixos: l’eix econòmic, l’eix social i l’eix ambiental. Així, els impactes negatius del turisme poden afectar qualsevol d’aquestes àrees, amb conseqüències que poden ser molt diverses. No obstant això, atès que el turisme és un sector transversal i transdisciplinari, les externalitats derivades d’aquesta activitat poden afectar la destinació de manera integral, repercutint en la qualitat de vida de les comunitats locals i en la sostenibilitat dels recursos naturals.

Alguns impactes del turisme "No Sostenible"

Què són els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible (Rio de Janeiro, 2012) va donar com a resultat l’acord de tots els Estats Membre de les Nacions Unides per desenvolupar un full de ruta que permetés fer front als reptes urgents del planeta. Posteriorment, l’any 2015, els 193 Estats Membre de l’ONU van signar l’Agenda 2030 i es van comprometre a emprendre mesures per afrontar els reptes socials, econòmics i ambientals de la globalització, tot posant al centre les persones, el planeta, la prosperitat i la pau.

Avui en dia, l’Agenda 2030 es constitueix com un full de ruta integral, multidimensional i d’aplicació universal que marca l’acció global pel desenvolupament fins a l’any 2030. A l’epicentre de l’Agenda s’hi troben 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) “a través dels quals es proposa abordar els grans reptes globals, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles”. Tanmateix, tots els ODS sumen un total de 169 metes específiques que contribueixen a l’acompliment dels objectius generals.

Els ODS i el turisme

L’Agenda 2030 menciona el sector en 3 ocasions ben concretes: a l’Objectiu 8, sobre treball digne i creixement econòmic; a l’Objectiu 12, sobre producció i consum responsables; i a l’Objectiu 14, sobre vida submarina. Malgrat tot, l’abast i la transversalitat del sector turístic fan que aquest tingui una contribució, tant directa com indirecta, en l’acompliment de qualsevol dels 17 objectius.

Per exemple, el turisme pot tenir una contribució important en: la reducció de la pobresa (Objectiu 1), la igualtat de gènere (Objectiu 5), l’energia assequible i no contaminant (Objectiu 7), les ciutats i comunitats sostenibles (Objectiu 11), l’acció pel clima (Objectiu 13) i la vida dels ecosistemes terrestres (Objectiu 15).

L’Organització Mundial del Turisme (UNWTO) lidera els treballs de seguiment i impulsa el desenvolupament dels objectius relacionats amb la transformació del turisme.

“L’OMT està encarregada de la promoció del turisme responsable, sostenible i accessible per a tothom que tingui en el punt de mira el compliment de l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), l’abast dels quals és universal”.

Actualment, l’OMT està integrada per 156 països entre els quals promou l’aplicació del Codi Ètic Mundial per tal de maximitzar la contribució socioeconòmica del turisme i, alhora, minimitzar els seus impactes negatius.

Pla Nacional per a la implementació de l'Agenda 2030

El 25 de setembre de 2019 el Govern de Catalunya va aprovar el Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya.

La majoria dels compromisos tenen una dimensió interna i s’orienten a Catalunya.

També hi ha compromisos a escala global, que reafirmen el compromís de Catalunya amb la comunitat internacional.

Inclou 696 compromisos únics que alhora esdevenen 920 ja que alguns d’ells s’inclouen a diversos ODS o a més d’una fita dels mateixos objectius.

L'Agenda 2030 a Barcelona