A principis d’any, Aethnic va donar el tret de sortida a la segona fase del projecte XTRS de Barcelona, una aliança estratègica que pretén transformar el model turístic actual en un de responsable i sostenible a partir de la participació activa dels agents locals de la ciutat.
Després de validar la prova pilot que es va desenvolupar al barri del Poblenou al llarg del 2021, ara Aethnic es fixa un nou objectiu: desplegar la Xarxa al conjunt del territori per descentralitzar el turisme dels punts d’interès convencionals i posar a l’abast dels visitants experiències turístiques significatives i transformadores.
La iniciativa XTRS de Barcelona se sustenta en una extensa anàlisi que ha desenvolupat Aethnic al llarg dels últims anys i que ha comprès tant l’estudi de l’oferta i la demanda com la percepció ciutadana envers l’activitat turística. La diagnosi d’aquest procés ha estat contundent: Barcelona és una destinació turística que concentra els visitants en zones molt concretes i que impedeix als viatgers descobrir i fruir d’un gran nombre d’activitats d’interès que es realitzen als barris de la ciutat. Tanmateix, l’anàlisi revela que cada vegada hi ha menys districtes que consideren el turisme com un sector generador de riquesa, i en canvi, cada vegada n’hi ha més que advoquen per limitar aquesta activitat.
Àmbit territorial del projecte
L’any passat, Aethnic va identificar més de cinquanta entitats potencials al barri del Poblenou i va co crear prop d’una trentena d’experiències turístiques amb el teixit social, cultural i comercial de la zona.
Ara, l’equip d’Aethnic posa el focus en els districtes d’Horta-Guinardó, Les Corts, Nou Barris i Sants-Montjuïc, amb l’objectiu d’identificar activitats existents que, tot i el seu potencial, no compten amb suficient accessibilitat i visibilitat per al gran públic.
Les primeres passes
Des que va començar el 2022, Aethnic ha estat treballant en la identificació i mapatge d’associacions, entitats culturals, petitis comerços artesans, i organismes de l’ESS que desenvolupen activitats interessants per a generar experiències turístiques responsables. De moment, ja s’han identificat prop de 20 activitats potencials i s’han realitzat rondes de presentació i contacte amb les persones referents de cada districte.
Tanmateix, s’ha dut a terme una reunió virtual amb les tècniques de turisme d’Horta Guinardó per començar a treballar en la co creació de noves experiències.
Els resultats esperats
En general, la Xarxa de Turisme Responsable i Sostenible preveu l’articulació d’una nova xarxa col·laborativa local que, d’una banda, generarà un espai de bona governança entorn del turisme, i de l’altra, posarà a disposició de la destinació una oferta de turisme socio-cultural alternativa a l’actual.
D’aquesta manera, el projecte validarà una proposta innovadora i alternativa de turisme basat en l’Economia Social i Solidària i contribuirà a avançar cap a un model turístic responsable i sostenible capaç de reduir els impactes associats a l’activitat turística convencional.
Finalment, totes les experiències co creades amb els agents locals dels districtes passaran a formar part del catàleg d’Aethnic i seran comercialitzades a través d’un marketplece online propi que ja es troba en fase de desenvolupament.
Descarrega la presentació del projecte en aquest enllaç.
El procés de creació de la Xarxa té el suport de l’Ajuntament de Barcelona per mitjà dels programes Impulsem el Que fas, finançats per la taxa turística.