NOTICIES

Taller de cocreació i codisseny d’experiències de turisme responsable i sostenible. Resultats.

El passat dimecres 29 de setembre l’Associació Ethnic va realitzar el Taller de Cocreació i Codisseny d’Experiències de Turisme Responsable, una sessió en format digital que va tenir com a objectiu oferir eines i recursos pràctics per a cocrear experiències turístiques basades en criteris de responsabilitat i sostenibilitat. 

El curs es va emmarcar en les iniciatives locals que Aethnic ha estat desenvolupant des de principis d’any; d’una banda, el projecte Poblenou Turisme Responsable, el qual posa en valor les activitats culturals, artístiques i comercials del districte, i de l’altra el projecte TurismESS, el qual promou l’articulació d’una nova oferta turística basada en iniciatives de l’Economia Social i Solidària de Barcelona. 

En aquest context, el taller va convocar més d’una desena d’entitats locals que tenien interès en formar part del canvi que promou Aethnic: Avançar cap a un nou model d’activitats i experiències turístiques que sigui alternatiu al vigent i que es mostri compromès amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.  

Lluny de ser una classe magistral, la sessió de capacitació va prendre un enfocament dinàmic i participatiu a fi i efecte de promoure la col·laboració i implicació dels assistents. En aquesta línia, els instructors del taller afirmaven:

“Barcelona necessita desenvolupar experiències de proximitat, que siguin atractives pels turistes i que generin impactes positius sobre el conjunt de la destinació. Aquest propòsit, per més ambiciós que sembli, només serà realitzable si escoltem les propostes dels nostres agents locals i ens regim pels principis del desenvolupament comunitari“.

Pel que fa al contingut de la sessió, aquesta es va desenvolupar a partir d’una metodologia pròpia que descrivia el procés de cocreació i codisseny en 5 senzills passos:

  • PAS 1 – La recerca del contingut: “Quins recursos puc posar en valor?”
  • PAS 2 – El cribratge d’opcions: “Quin recurs em convé escollir?”
  • PAS 3 – El disseny de l’experiència: “A qui em dirigeixo?”; “On puc desenvolupar l’experiència?”; “Com defineixo el flux de l’activitat?”
  • PAS 4 – La creació de la narrativa: “Com utilitzo la tècnica del Storytelling?”.
  • PAS 5 – La fitxa d’experiència: “Com presento l’experiència a la meva audiència?” 

Cada apartat definia un conjunt d’objectius específics i concretava eines clau per acomplir-los. Tanmateix, tots aquests recursos es van complementar amb dos interessants dossiers que Aethnic va preparar per a cadascun dels participants, un amb els detalls de la metodologia i l’altre amb indicacions concretes i plantilles per a emplenar.

Altrament, els responsables de la sessió van aprofitar l’oportunitat per introduir un seguit de “conceptes clau”, com ara el desenvolupament regeneratiu del turisme o el turisme creatiu:  

No n’hi ha prou amb cocrear experiències sostenibles. Hem de fer un pas més enllà i apostar per un model turístic regeneratiu que connecti els visitants amb el ritme natural de la destinació i que permeti generar experiències turístiques significatives i duradores. Per aconseguir-ho cal entendre la creativitat com un recurs clau per fomentar la interacció entre els turistes i els residents locals“.

Durant el transcurs del taller, les entitats col•laboradores van poder conèixer casos de referència de diferents llocs del món, des de comunitats indígenes de llatinoamèrica fins a destinacions turístiques de primer ordre, com ara Espanya, Portugal o Itàlia. El que es pretenía amb aquests exemples era presentar la gran diversitat d’iniciatives que poden generar-se a partir de recursos autòctons i demostrar, un cop més, que l’èxit de les noves experiències turístiques no ha de dependre de la disponibilitat de recursos turístics materials.

“Les experiències significatives, o meaningful experiences en anglès, són aquelles que permeten connectar el turista amb si mateix, amb els altres i amb tot allò que l’envolta. Es tracta d’experiències que activen relacions profundes i que promouen transformacions en la manera de pensar i actuar del visitant […] La gestió creativa dels recursos intangibles pot donar com a resultat experiències d’aquest tipus, on els turistes passen de consumir experiències viure experiències“.

Una vegada finalitzat el curs, els membres d’Aethnic han difós una breu enquesta de satisfacció per avaluar l’acompliment del taller i conèixer, de ben a prop, les opinions dels assistents. El 100% de les respostes revelen que els participants han quedat satisfets amb el desenvolupament de la sessió i la gran majoria valora molt positivament els materials lliurats i els exemples facilitats. En canvi, els assistents valoren de manera menys positiva el format de la sessió, el qual ha estat online, i destaquen les dificultats a l’hora d’interactuar i participar activament dels exercicis proposats.

En conjunt, els organitzadors del taller es mostren contents i esperançats amb els resultats i remarquen la necessitat urgent de “generar espais d’inercooperació i enxarxament perquè les entitats interessades en participar de l’activitat turística puguin treballar de manera conjunta i desenvolupar el seu propi discurs dins del sector”. 

Te’l vas perdre? Cap problema, gaudeix-lo en diferit!