NOTICIES

La perspectiva de gènere com a motor de transformació del model turístic, destacada en la Conferència “Turisme, Sostenibilitat, Drets Humans i de Gènere” organitzada per Ethnic i l’ITTOG de Gàmbia

Una de les principals conclusions de la Conferència Internacional organitzada a Barcelona per Ethnic i l’ITTOG de Gàmbia és haver constatat el potencial de les dones en la transformació del turisme de masses de sol i platja en un model més sostenible i responsable als països del Sud. Una altra és que no s’ha de deixar escapar l’oportunitat que planteja l’aturada del turisme a nivell global causada per la covid per avançar cap a aquest nou model responsable, definit pels principis de TRS de Citat del Cap i l’Agenda 2030 de Nacions Unides.

La Conferència Internacional “Turisme, Sostenibilitat, Drets Humans i de Gènere” ha reunit l’11 de novembre de 2021 a les instal·lacions del Palau Macaya de la Fundació La Caixa una representació destacada de personalitats acadèmiques, docents, professionals i voluntaris de les ONGS i de l’administració pública. També a representants de les agències de viatges que treballen sota pautes de sostenibilitat.

Resultats i testimonis del projecte “No Woman Left Behind”

En el marc de la Conferència s’han presentat els resultats del projecte “No Woman Left Behind” que des de gener de 2021 duen a terme Ethnic i l’ITTOG a Gàmbia, la col·laboració de la Gender Platform i el suport de l’ACCD de la Generalitat. L’estudiant Fatou Haydara, víctima del tràfic humà, va destacar l’impacte formatiu i biogràfic que el projecte ha tingut per a les participants i l’horitzó personal i professional que se li obre a partir d’ara. Tabu Sarr, presidenta de la Gender Platform, va detallar les dificultats que tenen les dones gambianes, víctimes d’una societat molt patriarcal, per treballar en condicions de justícia i equitat en el sector turístic. Adama Bah, president de l’ITTOG va explicar la fórmula d’èxit que la seva escola de turisme sostenible aplica des de fa uns anys per aportar a la societat gambiana una nova generació d’emprenedores. Xavier Estivill i Marta Canals, de la consultora Momentum, van presentar els primers resultats del projecte, que tenen l’encàrrec d’avaluar externament. I van destacar la satisfacció que les q¡enquestes de resultats mostren per part de les participants.

Intervencions acadèmiques: estem lluny dels ODS de l’Agenda 2030

La intervenció inicial va anar a càrrec del Dr. Ernest Cañada, que va qüestionar que el turisme (tal com està plantejat actualment) pugui ser un motor de desenvolupament. El Dr. Oscar Casanovas, director del grau de turisme va abundar en la distància entre el model de turisme actual i el previst per al 2030 per Nacions Unides. de l’Escola CETT La professora Núria Abellan va tractar dels estereotips i les etiquetes en l’anomenat turisme lgbt o turisme de gènere. La Dra. Adriana Kaplan, directora de la Fundació Wasu, va compartir la seva experiència en la lluita contra l’ablació genital femenina en l’Àfrica Occidental i especialment a Gàmbia. El doctorand Alejandro González va presentar dades que il·lustren el vincle entre turisme massiu de sol i platja amb la precarització i l’exclusió socials de les persones que hi treballen. Antje Monshausen, des d’Alemanya, va entrar a fons en les indefinicions i buits que l’Agenda 2030 planteja.

Ajuntaments, Govern i ONGs compromesos amb els drets humans i de gènere

En una altra taula rodona, els representants del Fons Català de CooperacióJoan Ribas, i Montse Santolino, directora de la Fede, coordinadora catalana d’ONGs, van explicar la tasca dels municipis solidaris i de les ongs locals en la defensa dels drets humans i de gènere a l’Àfrica Occidental. El Director del programa BestÁfrica de la Fundación Santander, Gabriel Vilora, va compartir els projectes de turisme responsable que la seva entitat ha ajudat a crear a Gàmbia, Senegal i Marroc, il·lustrant el fet que plantejaments transformadors i amb perspectiva de gènere són possibles i ajuden al canvi.

Pep Barnades, de Viatges Altair i Felisa Palacio de Viatges Tarannà van argumentar a partir de la seva experiència la necessitat de canviar el paradigma dominant en la programació de viatges. I van explicar com ho estan fent des de fa almenys dues dècades.

Suport de l’Agència Catalana de Cooperació

La Conferència va ser obertura per la Directora de l’Agència Catalana de Cooperació de la Generalitat, Carme Gual, que va animar als organitzadors a seguir treballant en projectes com els actuals que vinculen la transformació del turisme a l’apoderament en drets humans i de gènere de les poblacions locals. Jesús Martín i Jordi Tolrà, president i director de programes de l’Associació Ethnic, van explicar els objectius de fons de l’entitat i els del programa No Woman Left Behind, respectivament, i van moderar les taules de debat.