NOTICIES

Descobrir l’essència dels llocs de la mà dels agents locals del territori

En els darrers anys, i més especialment després de la pandèmia de la Còvid-19, el concepte “turisme regeneratiu” s’ha estès amb força arreu del món per designar activitats o experiències que s’autoconsideren més “sostenibles”, “responsables” i/o “ètiques”. Tot i això, molt sovint, les paraules “regeneració” i/o “regeneratiu” tendeixen a utilitzar-se de manera errònia i s’intercanvien indistintament amb els conceptes “sostenibilitat” i/o “sostenible”, la qual cosa genera confusions entre aquells qui participen de dites pràctiques turístiques.

Recentment, la Xarxa d’Aethnic ha experimentat un important auge d’experiències que més enllà d’ésser “sostenibles” busquen induir reflexions profundes en les formes de “fer”, “pensar” i “viure” de les persones que hi participen. Es tracta d’experiències que transcendeixen l’espai/temps on es desenvolupen, i que a través de les seves dinàmiques potencien els lligams entre els visitants, les comunitats amfitriones i els llocs naturals i culturals als quals pertanyen. 

A tall d’exemple, l’experiència “Els missatges de la natura” (a la Cellera de Ter, Girona) utilitza exercicis de percepció sensorial i comunicació i expressió artística per connectar les persones participants amb tot allò que les envolta. Es tracta d’una activitat fonamentada en l’ecologia profunda que situa la consciència com a punt de partida i que potencia les relacions amb un mateix, amb la naturalesa i amb la resta d’éssers vius. 

D’altra banda, les experiències “Sortida etnobotànica” i “Experiència Silvestre” (a Mediona, Alt Penedès) són activitats emmarcades en un projecte de divulgació ambiental que permeten a les persones usuàries conèixer millor l’essència dels llocs que visiten i, conseqüentment, viure i actuar de manera més harmoniosa amb la naturalesa. 

Finalment, “l’Experiència Regenerativa al Delta” proposa descobrir l’essència del Delta mitjançant dinàmiques que recuperen tradicions passades i que posen en valor el llegat dels ancestres locals. A través de tallers creatius i jocs populars, les persones que hi participen poden conèixer en profunditat el territori que visiten i desenvolupar nous mecanismes per regenerar-los i preservar-los.  

En definitiva,  totes aquestes experiències parteixen de la base que no n’hi ha prou amb minimitzar els impactes negatius derivats de l’activitat turística, i per tant, busquen co generar noves dinàmiques creatives per promoure comportaments que permetin millorar, regenerar i sanar els sistemes degradats. 

T’animem a descobrir-les al nostre marketplace!