PROJECTES

La Ruta del Clima

Acció Local

La Ruta del Clima és un projecte originat a Màlaga en el qual Aethnic hi participa amb l’objectiu de replicar els seus itineraris a Barcelona i promoure l’acció climàtica i la sensibilització ambiental.

Es tracta d’una iniciativa d’innovació social pel clima que, mitjançant l’activitat turística, ofereix visites guiades tant en entorns rurals com urbans per abordar l’emergència climàtica des d’una perspectiva didàctica i engrescadora. Els itineraris proposats permeten als participants evidenciar els impactes del canvi climàtic, comprendre les seves causes, establir connexions amb altres reptes socioambientals, experimentar solucions a nivell local i escalar les propostes a nivell global.

Objectius

Aquest projecte, el qual està finançat pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, té per objectiu replicar la iniciativa de La Ruta del Clima a altres ciutats i municipis d’Espanya, en el nostre cas concret, al barri del Poblenou, a Barcelona.

Actualment, el projecte es troba en estat de “replicació”, una fase motivada per la necessitat de transferir la metodologia de La Ruta del Clima a les entitats locals  i acompanyar-les en les tasques de disseny, comunicació i implementació de les rutes. 

Els 4 objectius específics de la iniciativa són:

Objectiu 1: contribuir a la creació i expansió de la xarxa de La Ruta del Clima a nivell local. 

Objectiu 2: desenvolupar nous continguts, millorar el model de negoci i potenciar la comercialització de les rutes.

Objectiu 3: millorar l’experiència turística a través de la investigació, la tecnologia i la participació ciutadana.

Objectiu 4: promoure la comunicació, la sensibilització i l’educació per a l’acció climàtica.

Activitats Realitzades

Les activitats realitzades en el marc d’aquesta fase són: 

  • Crear nous materials de formació i comunicació per a futurs dinamitzadors de Rutes del Clima. 
  • Oferir sessions de formació online gratuïtes a totes les persones interessades en dissenyar i desenvolupar nous itineraris per a l’acció climàtica. 
  • Organitzar i desenvolupar la ruta clàssica a la ciutat de Barcelona.
  • Promoure la diversificació i la millora del model de negoci.
  • Participar en la creació i acompanyament de noves rutes temàtiques.
  • Crear eines de gamificació i de ciència ciutadana.

 

Accedeix a la presentació del projecte i coneix totes les activitats relacionades.

Perspectives de futur

Les conseqüències del canvi climàtic han esdevingut una realitat del nostre dia a dia. La Ruta del Clima és una eina clau promoure el pensament crític a partir d’informació científica accessible per a tothom: residents i turistes amb ganes d’aprendre i de formar part del canvi; escoles i centres educatius interessades en realitzar activitats de sensibilització ambiental, i professionals i empreses amb ganes de passar a l’acció!

Una vegada finalitzat el projecte, es preveu la millora en el model de negoci de la Ruta del Clima, així com també la creació d’un ecosistema col·laboratiu a nivell nacional compromès amb l’acció climàtica. 

Amb el suport de:

Localització del projecte:

Barcelona

Calendari d'aplicació:

2023 - 2024